орнаменти от ковано желязо

Кованото желязо има своя неповторим чар и непринуденост, които осигуряват естетика и уют във всеки двор и градина, където са интегрирани като екстериорно допълнение.

Голяма част от клиентите, които тепърва откриват този тип продукти обаче не знаят как точно се създават тези своеобразни произведения на изкуството – тази публикация е именно за това.

1. Заготовката

При създаването на орнаментирани екстериорни изделия от ковано желязо най-често се започва от т.нар. заготовка, която представлява удобно формован материал, които подлежи на последваща обработка.

Заготовката се загрява в облицована с керамично покритие пещ, за да стане достатъчно мека и ковка, за да бъде ефективно обработвана и да може да се достигне формата, която клиентът желае. Това е изключително тежък и скъп процес, особено когато говорим за ръчно изковаване на орнаменти.

2. Ръчно изковаване

Най-хубавото при ръчното изковаване за разлика от машинното такова е разбира се уникалността на елементите и тяхната персонализация.

Докато машината следва стандартизация и машинни инструкции, то изключително трудоемката задача на класическия майстор е да прецени всичко според своя опит и ниво на компетенции, за да удовлетвори крайното очакване.

При ръчното коване, съвсем резонно и цената е значително по-висока, защото всеки орнамент е минал през ръката на ковач с десетки години, опит в тази работа, за да формира елегантни и плавни линии, които се отличават със собствена идентичност и характер.

3. Машинно изковаване

Макар мнозина от нас да си представят ковачите в пряка асоциация със скандинавския бог Тор, то днес машините са силно навлезли и в този производствен сектор.

Използването на машинно изковаване на заготовката позволява намаляване на крайната цена за потребителите, което в България например е повече от ключов фактор, тъй като при по-големи проекти цената резонно също е значително по-висока.

Най-масовите елементи от такова желязо на пазара днес са изковани именно с помощта на машини, а не ръчно. Това позволява и по-широкото приложение на този тип изделия в интериорни и екстериорния дизайн.

Днес най-често за целите на машинното изковаване на метала я се използват преси и автоматични чукове, които позволяват ускорена обработка на метала.

В зависимост от своите предпочитания и възможности можете да предпочетете ръчно или машинно изковаване.

Именно тук най-често се появяват и големите разлики в цените на отделните изделия и проекти като цяло и това е причината ценообразуването на пазара да е толкова волатилно, като разбира се има огромна разлика от това дали ще си поръчате парапет от ковано желязо например или входна врата от метал.