Ръчно изработеното желязо и неговите предимства

От безброй поколения насам, човечеството е боравило с огън и желязо. Връзката между двете изглежда сякаш естествена, а именно тя е и причината да има толкова дълго установени традиции към обработването на желязо с коване.

В този текст ще засегнем в дълбочина какво се случва с желязото когато се кове на ръка, а не с машина, както и защо запазването на тази традиция е важно за опазване на човешката история и култура.

Ковано желязо в живота ви

Има нещо различно и наистина специално в ръчната изработка без значение дали става дума за дърворезба, дърводелство или ковано желязо. Нивото на познание, което е нужно за оформянето на един материал по волята на човек, трябва да е високо.

Нужни са години опит, разбиране на термодинамични закони, и съображение с характера на самият материал както и сръчност, за да се получи нещо здраво и красиво. Това е причината това изкуство да се счита бутиково, понеже това, което може да се постигне на ръка, няма как да стане с машина.

С какво кованото желязо превъзхожда машинното обработване

Освен изцяло индивидуален подход, коването на ръка позволява на майстора да подходи съвсем лично към проекта пред него. Всеки удар на чука, всяка длъбнатина идва от силата на човешката ръка и тяло и те разказват историята, не само на процеса, но и на един човек.

На пръв поглед, неук човек не може да разбере разликата между машинното и ръчното коване, но при по-внимателно вглеждане се виждат разликите и те са съвсем осезаеми.

Макар и по-бързо и ефикасно, машинното коване оставя прекалено равномерни и перфектни форми, което за строителната индустрия е препоръчително.

Но когато става дума за изделия от желязо за дома, личният подход, а не фабричната изработка, оставят своето влияние върху атмосферата. Друг важен психологичен фактор, който прави ръчното изделие специално, е че вие самите ще знаете, че човек го е правил.

Колкото и технология да притежаваме, сантимента към човешкото усилие, искреното, педантично майсторство, остава на върха.

Ръчното коване прави желязото по-силно

За да се зададе форма на нещо толкова твърдо като желязо, е необходима висока температура, много сила и енергия. Оформено между чук и наковалня, желязото не само бива калявано, но и компресията на железните нишки задава една по-издръжлива атомична, кристална структура.

Феритите (железата) като цяло имат доста стабилен химичен състав, но това, което коването прави с тях позволява за отделянето на големи количества въглерод. Въглерода, въпреки своята важна служба в структурата на всички железа, прави един метал чуплив и подвластен на елементите.

Процеса на коване премахва голямо количество въглерод, но оставя достатъчно, за да бъде здраво и издръжливо то. Поради това изделията, които можете да намерите тук са и едни от най-издръжливите и красивите на пазара в България.

Нашият личен подход към занаята се отразява и в крайна продукция, на която толкова много от нашите клиенти се наслаждават, и точно там се корени причината ние да изпитваме толкова голямо удоволствие при завършване на проект – искрената радост в очите на хората.