Дървени или метални парапети от ковано желязо да изберем

Изборът на подходящ парапет – дървен или метален, съвсем не е лесна задача. Ако искате да сте сигурни в инвестицията, която планирате да извършите, трябва предварително да сте се информирали за техните предимства и недостатъци.

Знаем и сме наясно с това, че смяната или монтажа на метални парапети от ковано желязо, от дъво или от друг материал не е нещо, което се случва веднъж в годината или през кратки интервали.

Затова, когато човек планира да прави нещо подобно, нужно е да си отдели време, в което внимателно да проучи всяка една специфика, свързана с видовете материали.

Днес ще опитаме да разкажем по-подробно за двата вида парапети. Ще изложим полезна информация, която да помогне при вземане на правилно решение. Ще бъдем безпристрастни, така че сами да решите на кой материал да заложите, съобразно личните си очаквания.

Знаете, че дървото създава усещане за уют и стабилност. Неслучайно то е част от много постройки, без значение дали говорим за многоетажни сгради или едноетажни такива. Този материал допринася и за красивата фасада на самата сграда.

Това е така, заради всичките му оттенъци. Дали обаче да изберете него или да заложите на здравината на метала, сами ще решите.

Метални или дървени парапети – какво да знаем за тях

Ако сте решил ида заложите на дървените парапети, едно от най-важните неща, на които да отдадете значение, е качеството на самата дървесина.

Задължително тя трябва да е качествена, в противен случай няма как да разчитате на самия парапет. Основно правило при производство е материалът да премине през процеса на изсушаване.

При масивната дървесина нещата се случват по-бавно и трудоемко. Технологичните процеси са специални и след като бъде обработена по правилен начин, тя трябва да бъде покрита с няколко слоя лак.

Знаете, че дървените парапети не са най-устойчиви, ако говорим за нашите географски ширини.

И все пак, ако сте решили да заложите на тях, е нужно да си отделите достатъчно време, средства и нерви, обвързани със самата му поддръжка.

В Испания, например, хората могат да си позволят този вид огради за балконите, защото слънцето е достатъчно жарко.

В България обаче е за предпочитане да се заложи на металните конструкции, които доказано са с много по-продължителна експлоатация.

Ако се нуждаете от ограда за външна тераса, то парапетите, направени от инокс или алуминий, са чудесен избор за вас. Освен, че осигуряват безопасност, те са наистина дълготрайни. Не се налага да им отделяте кой знае какво внимание за самата поддръжка и не са толкова претенциозни, каквито са дървените им събратя.

Можете да изберете нюанс, който да си хармонира отлично с останалата част от фасадата на постройката. Предлагат се в най-разнообразни цветове – златисто, стоманено – сиво или други. Залагайки на тях, вие не просто не робувате на парапета, а той се грижи за вас.

Сигурни сме, че днешната статия ще е от полза на мнозина и благодарение на проучванията, които направихме, читателите ще успеят да си отговорят на не малка част от въпросите.