Топ съвети при изграждането на хале

Халетата са доста известен начин за бързо изграждане и обосноваване на работно пространство, много често с цел складиране или производство на стоки. Има много неща, които научихме през годините, за това ще ви споделим 5-те основни неща, които трябва да се спазят за изграждането на едно полезно хале.

Основата е в основата на успеха, но не е само това – изграждане на хале

При изграждане на каквато и да е сграда или съоръжение, основата и нейната дълбочина зависят значително от почвените условия. За да разберете параметрите на една основа е добре да се направят геофизични изследвания, чрез които ще се разбере какво укрепване, ако въобще, е необходимо за полагане на стабилни основи.

1 Дълбочина на основите

Всяко хале започва като гол скелет от обозначени основни колони, които трябва да бъдат положени върху добре изградена стъпка. Рядко е в България да има прекалено нестабилни почви, както е в страни като Япония, например.

Ако се окаже, обаче, че мястото, което сте избрали, е такова с песаклива почва, е добре основите да са поне ¼ от височината на халето. Причината е по-дълбокото захващане в слоевете, докато се достигне до по-стабилен почвен слой.

Може и да се наложи засилване на почвата с допълнително отлива на първична стъпка, но това изцяло зависи от характера на почвените условия, подпочвени води и прочее.

2 Изберете място, което е близо до релевантни логистични центрове

Строенето на хале не е за забава, а има 99.9% вероятност да е с бизнес съображения. За това е важно да намерите място, което да е близко или с лесен достъп (пътища, магистрали) до важни за вашият бизнес, възлови логистични центрове.

По този начин се спестяват големи разходи по транспорт, време и амортизация на въпросните транспортни средства. Не е случайно, че старите предприятия често са имали ЖП връзка до тях, и едновременно са разполагали с директна връзка до голям транспортна мрежа.

3 Изберете правилните сандвич панели

Изграждането на хале не приключва с издигането на металната конструкция. Важен момент и закриването на обекта, за да може да влезе той в експлоатация. Много от нашите клиенти избират сандвич панелите като по-икономичен и ефикасен начин за покриване на метална конструкция.

Те са няколко вида, всички бивайки пригодени за различни роли в едно хале. Някои са външни, създадени да бранят от елементи, с добра топло и хидро изолация.

Други са направени за термо-камери и хладилни помещения, но за сметка на това не могат да бъдат използвани толкова уверено като структурни елементи за едно помещение.

Третият вид сандвич панели е такъв, който може да бъде използван за като структурен елемент, тъй като в себе си съдържа укрепване, което може да носи както на вертикално, така и на странично натоварване.

4 Използвайте правилната фирма за строеж на хале

Не е тайна, че от MetalWorks.bg, освен ковани огради, порти и други елементи, създаваме и качествени метални конструкции и халета.

Изключително важно е подобен вид проект да бъде изпълнен с висок стандарт, за да можете вие да развивате вашата дейност, без да се притеснявате за сигурността на вашата сграда.

5 Трябва да има достъп до пътна транспортна мрежа, ток и вода

Намирането на парцел с поддържан достъп до пътно-транспортна мрежа, ток и вода не е толкова скъпо, но може да излезе скъпо. Тези елементи са важни за по-лекото и лесно развитие на бъдещата ви дейност.

Тъй като изграждането на път до ваш обект може да излезе доста скъпо, намирането и закупуването на парцел с вече налични средства, ще ви спести време и пари.

В дългосрочен план това е много по-стабилна стратегия, която може да ви позволи един истински растеж, вместо да затормозява и заема нужен за вас капитал.

Надяваме се тази публикация да е била информативна за вас и да ви е дала представа за значимите неща при подемането на проект като строенето на хале.

Ако имате запитвания, въпроси и неясноти по темата, можете съвсем свободно да се свържете с нас и нашите екипи с удоволствие ще ви помогнат.